Udruženje distrofičara U HNK/Ž Mostar

Udru enje distrofi ara U HNK Mostar

Udruženje distrofičara u Hercegovačko-neretvanskom kantonu/županiji Mostar je nevladina, nestranačka, humana organizacija, koja na bazi solidarnosti građana i šire društvene zajednice, radi na unapređenju borbe protiv distrofije i srodnih neuro-mišićnih oboljenja na području HNK/Ž.

_________________________________________________________________________________________Udru enje distrofi ara U HNK Mostar

Uspješno realiziran projekat Banjsko liječenje oboljelih od distrofije

 

U proteklom periodu Udruženje distrofičara u HNK/Ž Mostar realiziralo je projekat Banjsko liječenje oboljelih od distrofije. Projekat je Udruženju odobren od strane Federalnog ministarstva zdavstva za 2018. godinu iz sredstava dijela prihoda ostvarenih u budžetu Federacije BiH po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću.

 

Realizacijom ovog projekta Udruženje distrofičara u HNK/Ž Mostar na banjsko liječenje i medicinsku rehabilitaciju uputilo je određen broj svojih članova, lica koja boluju od nervno-mišićnog oboljenja distrofije. Rehabilitacija je provedena u rehabilitacionom centru "Reumal" u Fojnici, gdje su članovi imali kompletan medicinski i rehabilitacioni tretman namjenjen najtežoj kategoriji tjelesnih osoba sa invliditetom - licima sa mišićnom distrofijom. 

 

Ako uzmemo u obzir da su medicinska rehabilitacija i pojačana vitaminizirana ishrana jedini način usporavanja progresije oboljenja, jasno je da je ovaj projekat od izuzetnog značaja za naše članove. Zahvaljujemo se Federalnom ministarstvu zdravstva što je prepoznalo značaj jednog ovakvog projekta  i nadamo se da će i u budućnosti podržavati ovu vrstu projekata, jer se ovaj projekat, zbog specifičnosti oboljenja, odvija u kontinuitetu.Udru enje distrofi ara U HNK Mostar

Film možete pogledati OVDJE!

 

Ova priča će vam vratiti vjeru u ljubav...

 

Ovo je 11-minutni kratki dokumentarac New York Timesa nazvan "Laku noć, Margaret" (Good Night Margaret) koji nas uvodi u ivote Margaret Maffi Lavin i Crisa Plamea.

 

Cris i Maffi pate od mišićne distrofije, a upoznali su se i zaljubili u jednoj bolnici u Conetikatu, piše Huff Post.

 

"Shvatio sam da me je sva ova patnja po bolnicama vodila do nje i do pronalaska ljubavi mog života i pronalaženja istinske sreće", kaže Cris.

 

U ovom kratkom dokumentarnom filmu pogledajte njihovu ljubavnu priču koja je dirnula mnoge, a oni koji su ga pogledali tvrde da ih je motivisao da nazovu svoje voljene i počnu cijeniti male stvari koje svakodnevno uzimamo zdravo za gotovo.

_______________________________________________________________________________________Misija Udruženja

Naša misija, kao isključivo humane organizacije, jeste da generira financijske i ljudske resurse koji su neophodni da bi se na adekvatan način pomoglo osobama koje pate od neuro-mišićnih poremećaja i oboljenja.

Usluge za članove

Udruženje distrofičara u HNK/Ž Mostar svojim članovima, njihovim obiteljima kao i cjelokupnoj javnosti obezbjeđuje i nudi sve vrste informacija o neuro-mišićnim poremećajima i oboljenjima. Također nudimo dostupne informacije u vezi tretmana, načina liječenja, najnovijih studija i istraživanja te aktivnosti koje naše udruženje sprovodi u borbi za bolje životne uvjete svojih članova. Udruženje je u mogućnosti da vam ustupi informacije o obrazovanju i zapošljavanju uzimajući u obzir specifičnosti poremećaja i oboljenja svojih članova.
Naše osoblje će odgovoriti na svaki vaš upit i zahtjev za informacijama ukoliko posjeduje iste ili će vam pomoći da pronađete one koje su vam potrebne.

Kontakt

Tvrtka:  UDuHNK/Ž Mostar
Kontakt osoba:  Jasmina Šerak
Telefon:  061/173-700
E-mail: uduhnk@gmail.com
Adresa:  Onešćukova 39c,

                88 000 Mostar