Cijena legalizacije nekretnina

Cijena legalizacije nekretnina

Ukupnu cijenu legalizacije Vašeg objekta, ili više objekata na parceli ne možemo jednoznačno izraziti, jer ovisi o mnogo faktora, ali Vam radi transparentnosti suradnje s nama možemo odmah navesti sve stavke koje je potrebno uplatiti i kome, o kojim faktorima te stavke ovise, te okvirne cijene oko kojih se te stavke kreću. Na temelju tih podataka već sada možete stvoriti grubu sliku oko koje se može kretati ukupna cijena legalizacije Vašeg objekta. 


Što treba platiti, kome i o čemu ovisi cijena legalizacije objekata i bespravne gradnje?

 

Ukupan iznos koji je potrebno platiti za legalizaciju mogli bi podijeliti na tri dijela.

  1. Prije dobivanja rješenja o izvedenom stanju
    (troškovi projektanta i geodeta, ukoliko je potreban)
  2. Prilikom podizanja rješenja o izvedenom stanju
    (naknada za zadržavanje u prostoru, pristojbe i takse)
  3. Nakon dobivanja rješenja o izvedenom stanju
    (komunalni i vodni doprinos)

SNIMAK IZVEDENOG STANJA

Snimak izvedenog stanja izrađuje ovlašteni projektant (inženjeri građevine, ili arhitekti). To smo mi. Cijene nam se kreću 4,5 - 12 eura po kvadratu bruto razvijene površine objekta koji se legalizira. Cijena ovisi o bruto razvijenoj površini, lokaciji, broju objekata, te kompleksnosti građevine.


GEODETSKI SNIMAK

Geodetski snimak izrađuje ovlašteni inženjer geodezije, a cijena se kreće između 2.800-5.000 kn, ovisno o lokaciji. Ukoliko već imate katastarski ucrtanu zgradu, geodetski snimak nije potreban, već je dovoljna kopija katastarskog plana. Imajte u vidu da za legalizaciju objekata nije potreban geodetski elaborat, tj. ucrtavanje objekata u katastar. U katastar se ucrtavaju samo legalni objekti, pa se geodetski elaborat (po želji) izrađuje nakon legalizacije objekta, tj. nakon dobivanja Rješenja o izvedenom stanju.


PRISTOJBE I TAKSE

Kako bi dobili rješenje o izvedenom stanju u ruke, potrebno je platiti upravnu pristojbu i državnu taksu (biljezi). Cijene ovise o općini, a obično se kreću rangu nekoliko stotina kuna.


NAKNADA ZA ZADRŽAVANJE NEZAKONITO IZGRAĐENE ZGRADE U PROSTORU

Zakon o legalizaciji objekata ne predviđa kaznu za bespravnu gradnju, ali predviđa naknadu za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru. Drugim riječima, simbolična kazna čija se visina kreće od 500 kn do 10-ak tisuća kn, ovisno o lokaciji objekta, veličini objekta, te namjeni. Zakon o legalizacijaciji objekata predviđa mogućnost obročne otplate naknade za zadržavanje u prostoru za iznose veće od 1.500 kn na 24 rate. 


VODNI DOPRINOS

Naknada za vodni doprinos u većini slučajeva iznosi 11,25 kn za Zagreb i zaštićeno obalno područje i 7,5 kn po kubičnom metru objekta (vanjske konture zidova objekta i krovne plohe) za ostala područja, ali varira ovisno o namjeni objekta. Zakon o legalizacijaciji objekata predviđa mogućnost obročne otplate vodnog doprinosa


KOMUNALNI DOPRINOS

Visinu naknade komunalnog doprinosa donose jedinice lokalne samouprave, te strahovito variraju od općine do općine. Npr. jedinična cijena komunalnog doprinosa u trećoj. ili četvrtoj zoni nekog manjeg mjesta u središnjoj Hrvatskoj može iznositi 2 kn/m3, dok je ta cijena u prvoj zoni Zagreba 138 kn, a nekog mjesta uz obalu 180, ili više kn/m3. Veličina komunalnog doprinosa ovisi i o volumenu objekta, lokaciji i namjeni objekta. Zakon o legalizaciji objekata predviđa mogućnost obročne otplate komunalnog doprinosa. 

Kontaktirajte nas kako bi se upoznali s Vašim slučajem, te Vam poslali ponudu za legalizaciju Vaših bespravno sagrađenih objekata.

Tel. +385 23 666 295 ili +385 99 20 22 598Tvrtka

Tvrtka

GRUPA EKOLOGIJA D.O.O.

za građenje i poslovne usluge

Ivana Viteza od Sredne 1

 HR-23 000 Zadar


Tel. +385 23 666 295

Mob. +385 99 20 22 598


Nudimo Vam kompletnu uslugu legalizacije nekretnina, pa i više od toga u suradnji s našim poslovnim partnerima. Osnovna usluga koja Vam je potrebna je projektiranje bespravno sagrađene zgrade, najčešće u svrhu izrade snimka izvedenog stanja.


Zatim, tu su geodetske usluge za sve bespravno sagrađene zgrade koje nisu ucrtane u katastar, ili su ucrtane, ali su u međuvremenu izašle iz prvobitnih gabarita. Od geodetskih usluga možda Vam bude trebala i parcelacija, iskolčenje, posebna geodetska podloga, ucrtavanje, itd.


Consulting je usluga koju nudimo svim klijentima koji smatraju da telefonski, ili e-mailom neće moći objasniti situaciju u kojoj se nalaze kako bi im složili kvalitetnu ponudu, pa bi radije da dođemo do njih, pogledamo objekte i postojeću dokumentaciju, te ih savjetujemo što što im je najbolje činiti i na licu mjesta izrađujemo neobaveznu ponudu.


Ukoliko ne živite u Hrvatskoj, ali imate bespravno sagrađeni objekat koji bi htjeli legalizirati na području Republike Hrvatske, rješavanje papirologije oko ishođenja i podnošenja dokumentacije preuzet će umjesto Vas naši poslovni partneri, koji nude i pravne usluge, za sve klijente koji se susreću s imovinsko-pravnim problemima.


Nudimo Vam još i usluge etažiranja i sudskog vještačenja.

Obavijest

Cijena legalizacije objekata diže podosta prašine u medijima otkad je donešen Zakon o legalizaciji objekata još 2011. godine. Iako je ukupna cijena legalizacije bespravne gradnje danas znatno jeftinija nego u vremenu kada je prvi zakon donesen, cijene su i dalje za jednu grupu ljudi neprihvatljive, dok su za drugu osrednje povoljne. Radi transprentnosti suradnje s nama, donosimo Vam točno i konkretno koji su Vaši izdaci i kome treba koliko platiti za legalizaciju objekta. Imajte u vidu da su naše cijene za izradu projektne i geodetske dokumentacije najpovoljnije u Hrvatskoj.

Kontakt

Za sve informacije i upite obratite nam se s punim povjerenjem putem telefona ili kontakt obrasca.

Tel. +385 23 666 295

Gsm. +385 99 20 22 598