VIJESTI 2013

VIJESTI 2013

   

 ODRŽANA 85. GODIŠNJA IZBORNA SKUPŠTINA DVD-A GARČIN


U subotu 02. veljače 2013. godine u Društvenom Domu u Garčinu , održana je 85. redovna godišnja izborna izvještajna Skupština DVD Garčin. Na Skupštini su bili nazočni članovi DVD Garčin, predstavnici Udruga iz Garčina i prijatelji društva.

Svojom nazočnošću skupštinu su uveličali: načelnik općine Garčin Mato Grgić, donačelnik općine Garčin Dragan Bitunjac, predsjednik VZŽ Brodsko-posavske Stjepan Županić, zapovjednik JVP Grada Slavonskog Broda Ivan Vuleta, zapovjednik VZO Garčin Miroslav Štefanac, predsjednik VZO Garčin Željko Vinković, direktor firme Vatropromet Nenad Radojčić, direktor firme VAMAT Zvonko Očić, predstavnik firme Mi Star Mario Matijević te predstavnici prijateljskih vatrogasnih društava Donji Andrijevci, Čajkovci, Klokočevik, Oprisavci, Prnjavor, Trnava, Retfala-Osijek, Zračna luka Osijek i Primošten.
Predsjedavajući Skupštine i ujedno predsjednik DVD Garčin Božidar Biondić na početku je pozdravio sve nazočne članove DVD-a Garčin i ostale goste i zahvalio što su svojom nazočnošću uveličali 85. godišnju Skupštinu Društva.

Jednoglasnom odlukom članova Skupštine izabrano je novo (staro) rukovodstvo DVD-a Garčin: predsjednik Božidar Biondić, zapovjednik Miroslav Štefanac dozapovjednik Tomislav Krpan, dozapovjednik Krešimir Bitunjac i tajnik Tomislav Mišanec.

U Upravni odbor još su izabrani: Hrvoje Šulentić, Darko Mendelski, Vladimir Vinković i Željko Vinković. U Nadzorni odbor su izabrani : Zlatko Vladić, Monika Bitunjac i Jasna Balentović.

Za predstavnike u VZO Garčin: Božidar Biondić, Hrvoje Šulentić, Tomislav Mišanec, Vladimir Vinković, Krešimir Bitunjac, Miroslav Štefanac, Ivanišić Antun, Željko Vinković.

DVD Garčin trenutno broji 81 člana. 64 je aktivno i ima položen vatrogasni ispit od kojih 25 ima valjan liječnički pregled i plaćeno osiguranje te tvori interventnu grupu.

Osim područja općine Garčin, za koje je osnovan, DVD Garčin intervenira i na području susjednih općina Oprisavci, Bukovlje, Klakar, Podcrkavlje, Gornja Vrba i Donji Andrijevci i to po zapovjedi nadležnog županijskog vatrogasnog zapovjednika. U sklopu Općine Garčin djeluje i DVD Klokočevik koji je s DVD-om Garčin udružen u VZO Garčin. DVD Garčin ima odličnu suradnju s susjednim DVD-ima a naročito s JVP Slavonski Brod koja im je puno pomogla u obučavanju i opremanju interventne grupe u zadnjih par godina.

Protekla 2012. godina ostače upamćena kao najteža godina u povijesti DVD-a po broju intervencija i posla koji su njegovi članovi hrabro i požrtvovano odradili te tako spasili nebrojena materijalna sredstva. Sve skupa odrađen je 47 intervencija u kojima je sudjelovalo 195 vatrogasaca, odrađeno je 458 radnih sati , vozila su prešla 789 kilometara te je utrošeno 125100 litara vode.

U 2012. godini se osim gašenja požara pristupilo i nabavci nove potrebne opreme, održavane su vježbe a odrađeno je polaganje ispita za Klase. Sukladno planu i programu VZŽ Brodsko-posavske a u organizaciji DVD-a Garčin 10. lipnja 2012. godine, na nogometnom stadionu u Garčinu, održano je 6. županijsko natjecanje vatrogasaca za odrasle.

Povodom dana DVD-a Garčin, 18. kolovoza 2012. godine na prostoru iza Vatrogasnog doma u Garčinu upriličena je 1. VATROGASNA FIŠIJADA „GARČIN 2012“, kojoj je cilj bio okupiti ljubitelje ribe, ribljih jela, kuhinje i kuhanja, ljubitelje natjecanja ali i sve one koji imaju želju sudjelovati u manifestaciji koju će učiniti zanimljivijom, atraktivnijom i dakako slasnijim događajem, a koju je ove godine po prvi puta organizirao DVD Garčin.
VIJESTI 2013

DVD GARČIN DOBIO PLAKETU

BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE,

GODIŠNJU NAGRADU U GOSPODARSKIM

I DRUŠTVENIM DJELATNOSTIMA


15. travnja 2013. u KKD „Ivana Brlić Mažuranić“ održana je Svečana Sjednica županijske skupštine  i obilježena Jubilarna 20 obljetnica Brodsko-posavske županije. Pred okupljenim gostima i uzvanicima govorili su predsjednik Županijske skupštine Zvonimir Markotić i župan Danijel Marušić. U drugom dijelu svečanosti zaslužnim pojedincima, ustanovama, institucijama, udrugama i gospodarskim subjektima dodijeljena su posebna priznanja. Zlatni grb Brodsko-posavske županije, nagrada za životno djelo u 2013. uručen je dr.Šimi Benešu i Šerifu Isakoviću. Plaketu županije, godišnju nagradu u gospodarskim i društvenim djelatnostima dobili su tvrtka Sigmat, Udruženje obrtnika, Strojarski fakultet, Srednja škola M.A. Reljković, Udruga povjesničara i baštinika zavičajne starine Slavonije, Baranje i Srijema, Šahovski klub invalida HVIDRA-Brod, Udruga roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti "Hrabro dijete" iz Nove Gradiške i DVD Garčin, a priznanje Kovanica od zlata Nikola Janković, Goran Hadžić, Drago Žambok, doc.dr.sc. Emina Berbić Kolar, Stanislav Hudi, Mirjana Jakovčev, Marko Lipovac, Jasminka Žužić, Marija Tunuković i Mirko Milec.
VIJESTI 2013

 


DAN VATROGASTVA I BLAGDAN SV. FLORIJANA ZAŠTITNIKA VATROGASACA


04. svibnja 2013. članovi DVD-a Garčin svečano i dostojanstveno su proslavili Dan vatrogastva i blagdan svetog Florijana Zaštitnika vatrogasaca. Glavna svečanost je održana u 18 sati u Župnoj crkvi, služena je sveta Misa na kojoj su bili nazočni vatrogasci, mještani Garčina i naši dragi gosti Gradska limena glazba „Željezničar“ iz Slavonskog Broda. Vatrogasci su krenuli u Mimohodu od Vatrogasnog doma do crkve a cijelim putem ih je pratila Limena glazba svirajući prigodne melodije. Nakon mise u Vatrogasnom domu je održano prigodno druženje svih gostiju i vatrogasaca.
VIJESTI 2013

EDUKACIJA DJECE 1. I 2. RAZREDA OŠ „VJEKOSLAV KLAIĆ“ GARČIN


Dana 05.06.2013. godine članovi DVD-a Garčin su u suradnji s djelatnicima Državne uprave za zaštitu i spašavanje Područni ured Slavonski Brod proveli edukaciju školske djece 1. i 2. razredaOŠ „Vjekoslav Klaić“ Garčin iz području zaštite i spašavanja o opasnostima od požara te službama koje rade na zaštiti i spašavanju.

Djeca su se tijekom predavanja kroz animiranu prezentaciju upoznala s postupcima i radnjama u slučaju prirodnih i drugih nesreća, s jedinstvenim brojem za žurne službe - 112 i ulogom žurnih službi (vatrogasci, policija, hitna pomoć, HGSS).

Djeci su nakon prezentacije podijeljene tiskane edukativne „Enigmatike“ i „Bojanke“. Nakon toga održana je vježba članova DVD-a Garčin i prezentacija sredstava i opreme kojima se služe vatrogasci.
VIJESTI 2013

 


2. VATROGASNA FIŠIJADA „GARČIN 2013“


Sedamnaest ekipa majstora kuhara ribljeg fiša nastojalo je napraviti najbolji fiš u Garčinu, a još više ljubitelja fiša došlo je vidjeti najbolje i probati riblje specijalitete. Domaćini su i ove godine u ponudu stavili šarana na rašljama i odličan fiš.

Ovu po redu 2. Vatrogasnu fišijadu organizirao je DVD Garčin uz veliku potporu Turističke zajednice općine Garčin te tako nastavio lijepu tradiciju koju su garčinci rado prihvatili. Prijavile su se brojne ekipe udruga ali i pojedinaca. Ubrzo nakon što su ekipe uzele ribu na prostoru iza Vatrogasnog doma u Garčinu u 17 kotlića počeo se kuhati fiš, neki malo crveniji, neki malo manje, bilo je i onih ljućih, ali i onih blagih. Sve u svemu koliko majstora, toliko i tajni kuhanja, toliko i različitih recepata.

Nakon sat i pol kuhanja uz laganu tamburašku glazbu, na scenu je stupio već prokušani žiri s dvogodišnjom tradicijom. Nije im bio lak zadatak svi su bili dobri ali uvijek ima dobrih, ali i onih boljih. Pa je tako nakon kušanja svih uzoraka žiri odlučio da je treće mjesto osvojila ekipa DVD-a Donji Andrijevci, drugo mjesto osvojio je fiš Adama Vinkovića iz Garčina dok je prvo mjesto osvojio fiš kojeg je spravio Mićo Živković iz Oprisavaca. Nagrade najboljima uručio je zamjenik načelnika Općine Garčin Željko Norac. Nakon nagrada svi su prionuli probati što su to majstori od fiša skuhali.
DVD GARČIN

DVD GARČIN

DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO GARČIN JE OSNOVANO 1928. GODINE I OD TADA DJELUJE NEPREKIDNO. TO JE NEPROFITABILNA UDRUGA SA GLAVNOM SVRHOM DJELOVANJA - POMOĆ SVIM STANOVNICIMA OPĆINE GARČIN PRI SVIM VRSTAM NEVOLJA , NEPOGODA I NESREĆA.

VATROGASNI KODEKS

VATROGASNI KODEKS

KADA ZVATI 112 ?


Jedinstveni europski broj za hitne službe. Pozivom na broj 112 prijavite hitnu situaciju, nesreću ili prijetnju za ljudske živote, imovinu, okoliš i kulturna dobra.
Centar 112 djeluje kao jedinstveni komunikacijski centar za sve vrste hitnih situacija. Broj 112 možete nazvati u bilo koje doba dana i noći, neovisno gdje se nalazite u Hrvatskoj. Telefonski poziv je besplatan, a možete ga uputiti preko svih mobilnih i fiksnih mreža i sa svih telefonskih aparata jednostavnim biranjem 112.


Broj 112 nazovite ako vam je neodgodivo potrebna:


- hitna medicinska pomoć,
- pomoć vatrogasaca,
- pomoć policije,
- pomoć gorske službe spašavanja,
- pomoć drugih hitnih službi i operativnih snaga sustava zaštite i spašavanja,


ili ako uočite


- požar,
- istjecanje opasnih tvari,
- onečišćenje pitke vode, potoka, rijeka ili mora,
- druge pojave koje predstavljaju opasnost za život i zdravlje ljudi ili životinja ili ugrožavaju imovinu, okoliš i kulturna dobra.


Kada zovete 112, recite:


- što se dogodilo,
- gdje se dogodilo,
- kada se dogodilo,
- koliko je unesrećenih,
- kakvu pomoć trebate,
- tko zove.


Operater koji zaprimi vaš poziv žurno će obavijestiti strukovno i teritorijalno nadležne hitne i inspekcijske službe koje će vam pružiti pomoć ili će poduzeti potrebne zaštitne mjere.