80. GODINA

80 GODINA RADA I DJELOVANJA
80 GODINA RADA I DJELOVANJA


 


80 GODINA RADA I DJELOVANJA DVD-a GARČIN


      Vatra, ta za ljude u prošlosti veličanstvena pojava, postala im je saveznik ali i veliki neprijatelj. Kada se čovjeku otela kontroli od dobrog sluge, vatra je prerasla u lošeg gospodara. Najstariji tragovi organiziranog vatrogastva sežu u 2. stoljeće prije Krista. Prva naprava za gašenje požara izumljena je u Aleksandriji 350 godina prije brojanja vremena. Prvi pronalasci o organiziranom vatrogastvu potječu iz Rimskog carstva. Tadašnji su vatrogasci kao čuvari velikih materijalnih i ostalih dobara uživali veliki ugled. Među takvima bio je i Sveti Florijan, današnji zaštitnik vatrogasaca, kojeg su kao rimskog časnika slikali sa zapovjedničkim stijegom i posudom s vodom kojom polijeva zapaljenu kuću, te s mlinskim kamenom i komadom užeta.

      Prve vatrogasne štrcaljke pojavljuju se početkom 16. stoljeća u Njemačkoj, te one s motorom 1860. godine u Americi. Teritorij Hrvatske oduvijek je bio na vjetrometini raznih sukoba, pa se žarilo i palilo posvuda. U kontinentalnom dijelu, Varaždin je 1588. godine je prvi imao propis o zaštiti od požara, gdje je 1864. godine osnovan „Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor“. U Slavonskom Brodu vatrogasno društvo osnovano je 1873. godine, a u Garčinu 1928. godine.

      Danas kada obilježavamo povijesno značajnu obljetnicu, s ponosom se moramo prisjetiti osnivača garčinskog DVD-a. Bili su to Vladoje Holik tadašnji župnik garčinski, Juraj Jureković mjesni trgovac, Petar Tomac učitelj, Zlatko Mažuran visoki carski službenik, Mato i Toma Balentović, Jakob Lassi, Josip Kremer i Nikola Vinković, svi mještani Garčina. Prvi zapovjednik vatrogasnog društva bio je Petar Tomac. Domaći sin, đakovački biskup dr. Antun Akšamović posvetio je vatrogasnu zastavu lipnja 1934. godine a kuma posvećenju zastave bila je ugledna garčinka Matilda Jureković. Ta prelijepa zastava izvezena je rukama žena iz Garčina i danas krasi prostorije našeg malog vatrogasnog doma koji je sagrađen oko 1960. godine. Godine 1934. kupljena je prva vatrogasna štrcaljka dakako na ručni pogon na zaprežnim kolima…

      Dobrovoljno vatrogasno društvo kroz svoju dugu povijest nije gasilo samo požare, nego je bilo mjesto i način čuvanja i njegovanja hrvatske kulture i običaja. U okviru društva djelovale su tamburaška, folklorna i dramska sekcija. Održavajući priredbe djelomično su osiguravali sredstva za kupovanje vatrogasne opreme, ali su pomagali i mjesnom nogometnom društvu „Gardun“. Kao rijetko koje društvo, bili su dobro organizirani, te su nesebično pomagali drugim društvima u susjednim selima. Kroz sve godine postojanja vodila se velika briga o opremi i školovanju kadra, pa je tih godina mještanin August Ivanišić postao prvi vatrogasni časnik u okolini. Po sjećanjima najstarijih vatrogasaca predsjednici društava u novijoj povijesti bili su: Antun Milanović, Ivan Akšamović, Ferda Ivanović (Marinov), Šimo Poličić, Đuro (Đuka ) Đurić, josip Đurić, Rudolf Rajt, Luka Bitunjac, Antun Đurić, Mato Saili, Luka Đurić, Željko Vinković. Brojni su vatrogasci kroz dugu povijest našeg društva, gaseći požare ali i pomažući u drugim nepogodama i nesrećama, dobili brojna visoka priznanja tadašnjeg vatrogasnog saveza kotara i općine Brod do Vatrogasnog saveza Hrvatske. Svima hvala za njihov rad i zalaganje. Na nama ostaje obaveza da ta priznanja, moguće sačuvane fotografije iz obiteljskih albuma i dokumente sakupimo i složimo u trajan postav u našim prostorijama.

      U vrijeme Domovinskog rata, društvo je dalo nemjerljiv doprinos. Svojim kombijem danonoćno je prevozilo izbjeglice i prognanike pa i kad su padale granate. U žitna polja prevozili su dežurne grupe na čuvanje pšenice od mogućeg požara, ali i čuvali mjesto od mogućeg neprijateljskog napada, izlazeći na svaku dojavu o požaru u bilo koje susjedno selo. Za svoj doprinos u obrani domovine 15 članova našeg društva odlikovano je Spomenicom Domovinskog rata.

      Danas naše društvo broji 80-ak članova od kojih je 28 aktivnih, 18 podupirućih, 7 počasnih i 30-ak članova vatrogasne mladeži. Po činovima najviše je vatrogasaca, 10 vatrogasaca prve klase , 3 dočasnika i 2 časnika. U proteklom razdoblju smo školovali 10 novih članova i 4 člana za vatrogasca prve klase. Razdoblje iza nas bilo je vrijeme održavanja društva, jer smo radili u veoma skromnim materijalnim i ostalim prilikama. Ponajviše vlastitim radom svih članova, uz određenu pomoć općine Garčin i donacijama pojedinaca i organizacija, posljednjih godinu dana učinilo se mnogo na poboljšanju uvjeta rada. Polako zamjenjujemo staru i dotrajalu vatrogasnu opremu novom. Posebno smo zadovoljni, jer se konačno temeljito uređuje naš mali vatrogasni dom koji bi kao nekad u prošlosti trebao postati mjesto okupljanja, obrazovanja i druženja sadašnjih i budućih vatrogasaca u Garčinu.

      S obzirom na pomalo od svih nas zanemarenu veliku važnost našeg dobrovoljnog vatrogasnog društva, očekujemo veću stručnu i materijalnu pomoć ponajprije od svih onih kojima je vatrogastvo ne samo obaveza.
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike
Opis slike


DVD GARČIN

DVD GARČIN

DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO GARČIN JE OSNOVANO 1928. GODINE I OD TADA DJELUJE NEPREKIDNO. TO JE NEPROFITABILNA UDRUGA SA GLAVNOM SVRHOM DJELOVANJA - POMOĆ SVIM STANOVNICIMA OPĆINE GARČIN PRI SVIM VRSTAM NEVOLJA , NEPOGODA I NESREĆA.

VATROGASNI KODEKS

VATROGASNI KODEKS

KADA ZVATI 112 ?


Jedinstveni europski broj za hitne službe. Pozivom na broj 112 prijavite hitnu situaciju, nesreću ili prijetnju za ljudske živote, imovinu, okoliš i kulturna dobra.
Centar 112 djeluje kao jedinstveni komunikacijski centar za sve vrste hitnih situacija. Broj 112 možete nazvati u bilo koje doba dana i noći, neovisno gdje se nalazite u Hrvatskoj. Telefonski poziv je besplatan, a možete ga uputiti preko svih mobilnih i fiksnih mreža i sa svih telefonskih aparata jednostavnim biranjem 112.


Broj 112 nazovite ako vam je neodgodivo potrebna:


- hitna medicinska pomoć,
- pomoć vatrogasaca,
- pomoć policije,
- pomoć gorske službe spašavanja,
- pomoć drugih hitnih službi i operativnih snaga sustava zaštite i spašavanja,


ili ako uočite


- požar,
- istjecanje opasnih tvari,
- onečišćenje pitke vode, potoka, rijeka ili mora,
- druge pojave koje predstavljaju opasnost za život i zdravlje ljudi ili životinja ili ugrožavaju imovinu, okoliš i kulturna dobra.


Kada zovete 112, recite:


- što se dogodilo,
- gdje se dogodilo,
- kada se dogodilo,
- koliko je unesrećenih,
- kakvu pomoć trebate,
- tko zove.


Operater koji zaprimi vaš poziv žurno će obavijestiti strukovno i teritorijalno nadležne hitne i inspekcijske službe koje će vam pružiti pomoć ili će poduzeti potrebne zaštitne mjere.